Avelsmål/Avelsfilosofi


Kort och gott kan man sammanfatta det så här:
Vad vill vi ha ut av vår avel är framåt, positiva och glada hundar. Arbetsvilja, driv och motor på träning och vid aktivitet. Med ett stort Lugn och tydlig Av-knapp hemma. Exteriört vackra hundar som liknar och eftersträvar standarden och sheltie utseendet. Mentalt stabila och trygga individer som tar världen med ro och nyfikenhet. Hälsomässigt bra i kropp och själ. Mycket attityd och glädje!

 

Våra mål med vår avel är främst att få fram sunda, mentalt stabila hundar som givetvis är exteriört vackra enligt rasstandarden.

 

Vi avlar på individer som vi tycker har något extra, personlighetsmässigt, något som bidrar till rasen.

 

Avel är en hjärtefråga för oss, vi älskar att leva med våra vänner och hjälpa de till de bästa förutsättningarna för att få ett fantastiskt liv.

 

Vi ögonlyser självfallet våra valpar innan leverans och våra avelstikar innan avel (runt 2 år) samt runt 5-6 års åldern för att följa upp inför fortsatt avel. Vi gör även BPH med skott, gentestar för vanliga sjukdomar på rasen och röntgar armbågar och höfter på våra avelsdjur. Allt för att se till att de är friska och följer reglerna samt vår egna avelsfilosofi. Hälsa och mentalitet är a och o för oss.

 

Därav försöker vi alltid para ihop rätt individer med varandra som kan komplettera varandra. Både personlighets, mentalt, exteriört och hälsomässigt. Det den ena saknar bör den andra har. Vi vill inte dubbla på mindre önskvärda egenskaper. Vi sätter aldrig ihop en parning om vi inte får rätt känsla mellan individerna.

 

 

Det här är våra avelstikar testade innan parning

 

Ögonlysning: valp, ca 2 års ålder/innan avel och runt 5-6 års ålder vid fortsatt avel

 

HD och ED röntgad

Gentestar för ett gäng sjukdomar som exempelvis CEA och MDR1

 

Bph med skott (om inte någon omständighet skulle påverka det valet)

 

Om möjlighet finns någon form av start i tävling/utställning

 

Vi ser även att våra valda hanar till kullarna är testade på samma sätt. Ögonlysning, röntgen och en trevlig mentalitet är självfallet ett måste. 

 

 

 

Ett avelsarbete är ett långt planerande och förhoppningar som aldrig tar slut. ”Drömhunden” man eftersträvar är motivationen för att få fram så bra hundar som möjligt, med förhoppning om att närma sig den ”drömmen”.

 

Vår ”drömhund” är en hund som kan vara med på alla möjliga platser under alla möjliga situationer utan att känna rädsla eller obehag. Det är en frisk hund som är fri från både ögon problem samt höft/armbågsproblem. Den är exteriört vacker som både följer standarden men har sin egen karaktär. En hund som har tryck under tassarna, arbetsvilja och motor och som kan slappna av. Men framförallt är det en glad och lycklig hund som har den charm i sin utstrålning som vi ser i våra stamtikar. En levnadsglad trygg och stabil hund man kan leva med är den bästa förutsättningen för all aktivitet i livet.

 

Att hålla på med avel är ett roligt arbete och det är fantastiskt att få se de små liven växa upp och förhoppningsvis med rätt förutsättningar få det bästa möjliga liv med sin människa. Vi älskar allt vad det innebär och ser framemot att få lära oss mer under årens lopp.

 

För att få fram de individer vi önskar vid vuxen ålder arbetar vi aktivt under de 8 veckorna som valparna bor hos oss. Hur vi förbereder valpen inför sitt vuxna liv finns under Valpköpet. Det går även bra att höra av sig om mer information kring våra avelsmål och om vårt arbete kring valparna.