Avelsmål

Våra mål med vår avel är främst att få fram sunda, mentalt stabila hundar som givetvis är exteriört vackra enligt rasstandarden.

 

Vi avlar på individer som vi tycker har något extra, personlighets mässigt, något som bidrar till vår avel.

 

Vi ögonlyser enligt sheltie klubbens rekommendationer, gör BPH tester samt har börjat röntga armbågar och höfter på våra avelsdjur. Allt för att se till att de är friska och följer regler samt våra egna avels filosofier. Hälsa och mentalitet är a och o för oss.

 

Därav försöker vi alltid para ihop rätt individer med varandra som kan komplettera varandra. Både personlighets, mentalt, exteriört och hälsomässigt. Det den ena saknar bör den andra har. Vi vill inte dubbla på mindre önskvärda egenskaper. Vi sätter aldrig ihop en parning om vi inte får rätt känsla mellan individerna.

 

10F129CD-5522-4174-BECA-C616B468D14B

Ett avelsarbete är ett långt planerande och förhoppningar som aldrig tar slut. ”Drömhunden” man eftersträvar är motivationen för att få fram så bra hundar som möjligt, med förhoppning om att närma sig den ”drömmen”.

Vår ”drömhund” är en hund som kan vara med på alla möjliga platser under alla möjliga situationer utan att känna rädsla eller obehag. Det är en frisk hund som är fri från både ögon problem samt höft/armbågsproblem. Den är exteriört vacker som både följer standarden men har sin egen karaktär. En hund som har tryck under tassarna, arbetsvilja och motor och som kan slappna av. Men framförallt är det en glad och lycklig hund som har den charm i sin utstrålning som vi ser i våra stamtikar. En levnadsglad trygg och stabil hund man kan leva med är den bästa förutsättningen för all aktivitet i livet.

 

Att hålla på med avel är ett roligt arbete och det är fantastiskt att få se de små liven växa upp och förhoppningsvis med rätt förutsättningar få det bästa möjliga liv med sin nya ägare. Vi älskar allt vad det innebär och ser framemot att få lära oss mer under årens lopp.

 

För att få fram de individer vi önskar vid vuxen ålder arbetar vi aktivt under de 8 veckorna som valparna bor hos oss. Hur vi förbereder valpen inför sitt vuxna liv finns under valpköpet. Det går även bra att höra av sig om mer information kring våra avelsmål och om vårt arbete kring valparna.

 

Absoult-kullen 2 och 3 veckor 319