Höganäs BK

Igår spenderade vi dagen i Höganäs och hejade på våra agility ekipage. En fantastiskt härlig dag med både valpköpare och alla andra trevliga människor vi träffade. Med stämningen på topp levererade valpköparna många snygga lopp! De har utvecklats så mycket och vi är djupt imponerade 😍

Extra grattis till Isabell & Paige som vann lopp hopp2 med pinne och Björn & Mackie som nolla ett lopp tyvärr utan pinne 🎉

Första filmen är på Mackies nolla, andra på Paige och tredje på Vilda 🧡

 

 

 

Helgens bravader!

Vilken helg våra Windheart’s agility ekipage har haft!

Paige och Isabell vann hopp 1 och fick därmed titeln AGHDI, de debuterade i hopp 2 och vann!!

Mackie och Björn vann ett lopp i hopp 2 och Phoebe och Nadine vann ett lopp i agility 2!!

Stort grattis till alla era framgångar!! Vi är så stolta! Ni är grymma 🤩😍🎉🎉 

Första filmen är på Paige lopp i 2:an och andra är på Phoebe. Sedan Mackies tid i mitten 💖

CABC659F-D0ED-4FDF-B7FE-C8DD5D7812C4

Varmt i Skåne!

Så underbart varmt och skönt det har blivit och vi alla njuter utav värmen. Saffie fick åka till badet igår och Lexie fick bada i sin älskade vattenslang

1A32EFCC-05E9-470E-9A49-7695CE50CBE0

25DBB058-5D3B-4054-B487-1FB719D17586

Nu väntar vi spänt på att Saffie ska börja löpa, för nu längtar vi så efter små Saffie valpar 💖

 

BPH med B’charmed och Cali

I tisdags var det dags för BPH med B’charmed kullen och Cali kullen. Det blev en härlig extra träff med kullsyskon och kusiner. Jätte intressant för oss som uppfödare och involverade i kenneln att få delta på deras prov. Resultatet blev jämnt, B kullen som det var flest av kan man jämföra sinsemellan och där var det extra roligt att se hur lika och olika de reagerade. Även om de var jämna, så skiljde det sig åt på vissa moment. Summan av kardemumman var att de generellt ligger mellan spektrat på mamma och pappa, men det beror också på moment. Frazze från C var rätt lik sina kusiner.

Men det fantastiska var att de är alla skottfasta. Där visade de sig oerhört trygga och cool lugna. Duktiga gänget! 👏🏼

Ett stort tack till ägarna som gjorde detta med oss 😍 fantastiskt roligt att se både er och era hundar.

Vi är stolta och nöjda över era framsteg och resultat 🤩

På bilden: Phoebe, Paige, Iso, Timmie och Frazze på toppen.

73A7CFD0-A06C-42E6-AAD8-E7FA648F9AA5D88473C2-CE5F-493C-BB11-2A1F7CCA850F

Löp på gång

Ja ibland så blir det inte som man tror att det ska bli 🤔

Nu har lilla Saffie börjat kissa var 10 meter precis som hon gör innan hon ska börja löpa 😂

Så då kan vi nog förvänta oss ett löp som kommer tidigare än vad vi tänkt oss 😱👍

Hon kommer att paras på detta löp med en hane som är trf ( tre färgad ) 💖💖💖💖💖💖💖💖

Så vi förväntar oss busiga och härliga arbetshundar efter denna kombon 💖

C75B5289-05F8-445A-8975-421BE2C4B490

Läsvärt

Ursäkta långt inlägg!
Läs gärna 😜
Men läs framför allt texten jag lägger in efter min text 👍

När jag läste denna text så blev det många många AHA upplevelser 👍
Då Zelda är en osäker valp så jobbar jag dagligen på att stärka upp hennes självförtroende genom att låta henne vara högt upp, balansera, lösa hundspel mm
Men jag har tyckt att hon som reagerar så starkt mot andra hundar mååååste ju socialiserar till det yttersta med andra okända hundar, men efter helgen som gått och denna text så har jag fått andra tankar helt 👍
Nu ska miss Z bara träffa familjens hundar och de hundvänner hon har sedan innan 💖💖💖💖💖
Så alla planer på att träna i grupp med andra hundar, tävla mm kommer att läggas på när hon är mogen för det, kanske om ett halvår eller om 2 år 💖💖💖💖

”De flesta människor är så, sociala, ofta med dem vi inte ens känner. Vi tycker om andra människor, vi är nyfikna på vilka de är, hur de bor, lever och vad de tycker. Men är hundar likadana?

Som imorse, jag kliver på tåget, letar mig fram till min plats, slår mig ned. Bredvid mig sitter en kvinna i 40 års åldern, hon ler mot mig och säger hej. Jag svarar och delar med mig av min otroliga tur att hinna med tåget, trots att valpen kissade på golvet precis när jag skulle till och kliva ur huset, att jag inte kunde hitta min telefon och allt alltsammans toppades av att bilen inte ville starta.

Så är vi människor, vi är sociala.

Våra hundar lever tätt inpå oss, ofta som fullvärdiga familjemedlemmar. Vi har fått lära oss att hundar är sociala djur. Vi är sociala djur. Men är vi sociala på samma vis? Nja. Egentligen inte.

Vargen social inom familjen

Kikar vi på hundens ursprung så härstammar den från vargen. Vargen är ett socialt djur, men bara inom familjen. Alla som inte är familj är man naturligt skeptisk mot, dem undviker man, dem söker man inte upp (om de nu inte är ute efter en partner att bilda flock med). Våra hundar är domesticerade vargar, någonstans längs med denna domesticering har vi nog flätat in en ökad social förmåga. Men de är fortfarande hundar där den sociala förmågan nog mer eller mindre är begränsad till den egna flocken, familjen.

Men så har vi den lilla valpen med stor aptit på livet, den som är redo att undersöka och kasta sig in i de mesta vi presenterar för den. Den är på många vis helt och hållet i händerna på oss och vad vi utsätter den för. När vi får hem valpen har vi fått lära oss att den ska socialtränas, lära sig umgås med andra hundar. Det är viktigt. Men ibland känns de som att denna goda gärning blir en björntjänst för hunden. Oron för att få en osocial hund är för många stor och i botten ligger nog en rädsla för att hunden ska bli aggressiv. Men jag tror att ibland är det denna socialträning som i själva verket skapar aggressionen.

Valpens hundmöten

När valpen får väldigt många sociala interaktioner med andra hundar skapas också associationer för hundmöten, valpen förknippar andra hundar med mycket aktivitet, med lek, med livlighet. Ganska snart behöver valpen bara se en annan hund på avstånd för att komma ihåg associationen och gå upp i varv, bli ivrig, uppspelt. Detta behöver faktiskt inte ens handla om glädje hos valpen utan om ett inlärt beteende som grundar sig i just associationen: andra hundar och hög aktivitetsnivå.

När valpen sen närmar sig könsmognaden så försvinner den här naturliga nyfiken för andra hundar, den som finns där hos dem som valpar för att de ska lära sig umgås med flockens hundar (inte ALLA hundar den möter). Nyfikenheten försvinner men kvar finns en inlärd hög aktivitetsnivå förknippad med andra hundar samtidigt som den nu inte längre har ett så stort behov av dess sociala interaktioner utan istället likt vargen vill hålla främmande individer på ett visst behörigt avstånd.

Hundägaren vill ha kontroll

Detta blir en kollision utan dess like. Lägger vi till en hundägare som inte hänger med på transformationen som sker så blir situationen väldigt svår, där man som hundägare i jakten på att känna kontroll i situationen börjar bestraffa hunden för dennes reaktioner mot andra hundar.

Hunden ser andra hundar och tack vare den inlärda aktivitetsnivån för andra hundar går den upp i varv. Könshormonerna får komma till tals genom integritet och den ber om avstånd genom morr och skall, kanske till och med ett utfall om hunden känner att den tappar kontrollen på sin situation.

Vi går tillbaka till tågkupén. En varg i en tågkupé vill inte prata med andra vargar, den skulle förmodligen slåss med andra vargar då utrymmet är trångt och flyktmöjligheterna väldigt små. Våra hundar sätts på många sätt och vis i kupéer dagligen, de ser bara lite annorlunda ut. De är trånga trottoarer, det är hundrastplatser, det är hundkurser och veterinärbesök.

Hunden vill undvika bråk

Jag tror att vi ofta har orimligt höga krav på våra hundars sociala färdigheter med främmande hundar. Jag tror att vi har lätt för att blanda ihop hundens aggressions signaler med vad vi tycker är att vara ouppfostrad. Aggressionssignalerna är där för att hunden vill undvika bråk, den säger tydligt kom inte hit. Den försöker skapa kontroll i en situation den har svårt att hantera.

Men om vi tänker efter, så gör vi precis som hunden. Försöker få kontroll. Men kontrollen ligger kanske inte i att bestraffa eller att kasta godis på hunden, utan istället på att undvika, skapa avstånd och förutsättningar för hunden att hantera vardagen. Det är inte att undvika problemet att undvika andra hundar, det är att förstå vad hunden behöver.

Begränsa valpen

Jag tror att om vi begränsade valpens sociala interaktioner och var uppmärksamma på skillnaden mellan interaktion och att iaktta på avstånd skulle den sociala träningen bli mer gynnsam. Valpen behöver lära sig att hundar kan se ut på många olika vis, men den behöver inte interagera med dem alla för att få den insikten.

Genom att noga avväga antalet hundmöten på avstånd utan interaktion till max ett par om dagen och begränsa de sociala samspelet till hundar utanför flocken till ett par gånger i veckan och alltid till samma individer, skulle vi göra det lättare för hundarna som vuxna att hantera hundmöten. Jag tror att om vi slutade se hundar som så väldigt sociala djur och istället gav dem de avståndet de behöver till okända hundar skulle vi ha mindre konflikter.

De flesta hundar vill nog ha hundkompisar, men de är inte samma sak som att dagligen mer eller mindre behöver göra nya bekantskaper. Ibland kanske vi blandar ihop vår sociala förmåga med hundens? Hundar är sociala djur, men inte på samma vis som vi och det är helt ok.”

Sandra Tellström, Hundpsykolog

www.hundsteg.se

Inga valpar… men cert

Tyvärr var Vilja tom då i vår blir det inga valpar. Vi håller tummarna för att det går bättre tills hösten när vi planerar att para henne igen.

Tråkigt är det när sådant här sker men speciellt så nära inpå födelsedatum men man kan bara hoppas på bättre lycka nästa gång. Det finns alltid någon mening för vad som händer, hur ont det än gör.

Till lite mer roliga nyheter är att Ferrari och Isabell tog cert i hopp klass 3! Stort grattis, vi är så stolta! Ett super snyggt lopp av ett grymt ekipage ❤️

 

Vilja

I veckan kom Vilja till oss och nu har vi börjat räkna dagarna på riktigt. Lika undrande är man varenda gång. Är där någon där inne? Svaret pendlar från solklart till tvekande. Snart vet vi och det ska bli så spännande att upptäcka. Vi håller alla tummarna för att där bor ett gäng busungar ❤️

Vilja är hur härlig som helst och har kommit in i flocken redan. Igår tog vi lite nya bilder på henne, fler bilder finns under hennes sida.

EA230456-0994-4DDE-A2A8-9A533A662328

E19AF838-764A-46C6-9201-1D411E178530 26F93941-E953-49DE-860C-BCDA843BB4B9 16D1071A-4C14-4AB2-8EBB-A2AE9540191F ACC74D29-FDAC-4755-AE53-504597C1CF65